Autorităţile noastre deţin instrumente limitate pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, apreciază Florin Cosmoiu, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Domnia sa a precizat că acest departament din SRI a fost înfiinţat relativ recent şi se ocupă de problematica cyber-intelligence. „Preocupările în cadrul Serviciului şi ale statului român privind securitatea cibernetică datează încă din anul 2006, când au apărut primele decizii ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care au stabilit modul de organizare şi de abordare a acestui nou domeniu”, a declarat Florin Cosmoiu, subliniind că puţină lume vorbea în 2006 de problematica securităţii cibernetice, dar lucrurile au evoluat extraordinar de mult de atunci.
Domnul Cosmoiu a spus că în acest domeniu, la fel ca în toate celelalte, au apărut războaie cibernetice sau criminali cibernetici.
„Din păcate, am rămas în urmă cu reglementările în domeniul cibernetic”, susţine reprezentantul SRI, arătând că aceste legi sunt absolut necesare: „Au fost încercări, există reacţii şi preocupări, s-a creat multă emoţie pe marginea subiectului, dar din păcate s-au dărâmat şi anumite lucruri care erau bune şi necesare.În spaţiul cibernetic trebuie să îi responsabilizăm pe toţi deţinătorii de infrastructuri informatice, astfel încât aceştia să fie capabili să protejeze datele pe care le gestionează”.

Citeste mai mult